Eco-sieraden van Tagua, ofwel plantaardig ivoor, hebben een prachtige zacht glanzende en natuurlijke uitstraling. En hoewel het materiaal hard en solide is, voelt het toch zacht en warm aan. Deze sieraden hebben dan ook een grote aantrekkingskracht. Bovendien is Tagua licht van gewicht en dus een genot om te dragen. En een uitkomst voor wie vanwege nikkelallergie alleen nikkelvrije sieraden kan dragen.

Fairtrade productie door vrouwengroepen in Colombia

Onder de naam ‘Joyas’ biedt MoreThanHip een breed assortiment Tagua-sieraden: kettingen, armbanden, oorbellen en ringen in veel verschillende ontwerpen en kleurencombinaties. Echt super hippe eco-sieraden! De Joyas-sieraden worden gemaakt door vrouwengroepen die zijn aangesloten bij de grootste fairtrade-aanbieder van Colombia.

Waar komt Tagua vandaan?
Tagua, ofwel plantaardig ivoor, is een zaad of noot van de Tagua palm. Deze boomsoort, de Phytelephas Macrocarpa, groeit in tropische regenwouden van de Zuid-Amerikaanse kustregio’s grenzend aan de Stille Oceaan. Vooral in Colombia, Peru, Ecuador, Panama en Brazilië komt de Tagua palm voor.
De Tagua palmboom groeit onder het beschermende bladerdak van het vochtige regenwoud en wordt gemiddeld zo’n 6 tot 9 meter hoog. Zij groeit erg langzaam en het duurt dan ook 15 tot 20 jaar voordat zij haar eerste noten produceert. Etymologisch is de term Phytelephas Macrocarpa afgeleid van het Griekse Phyton: plantaardige en elephas: olifant, met verwijzing naar het ivoor.

Hoe groeit Tagua?De Tagua noten groeien in gepantserde clusters, waarin een groot aantal noten zitten. De noten variëren in grootte van een kers tot een grapefruit, maar zijn gemiddeld zo groot als een walnoot. Chemisch gezien bestaan ze uit pure cellulose. Voordat de noten rijp zijn bevat de kern een zoete, melkachtige vloeistof, die lijkt op kokosmelk.

Waarom wordt Tagua plantaardig ivoor genoemd?Wanneer de palmnoten rijp zijn breken de clusters open en vallen ze op de grond. Vervolgens worden ze verzameld en gedroogd in de zon. Na maximaal twee jaar zijn de Tagua noten extreem hard. De Tagua vruchten moeten op natuurlijke wijze worden gedroogd, omdat bij versneld drogen in een oven het plantaardig ivoor bros wordt.

Tagua notenboom

De geschiedenis van Tagua
De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika gebruikten Tagua om vrouwelijkheid te vertegenwoordigen vanwege de grote magnetische aantrekkingskracht en hun romantische energie. Elk lid van de stam droeg een Taguahanger om zijn of haar nek. Ze geloofden dat degene die tagua droeg in harmonie zou leven en voor altijd geliefd zou zijn door hun familie en vrienden.