Wereldwinkel Heino ondersteunt verschillende vrouwenprojecten middels de verkoop van producten die gemaakt worden door vrouwen. Dit jaar brengen we het sieraden project van Bawa Hope onder de aandacht:

Vasthoudendheid en veerkracht. Dit zijn slechts enkele van de woorden die het best deze groep vrouwen uit de Nairobi’s Kibera sloppenwijk beschrijven. Net als andere vrouwen om hen heen moeten ze zich zorgen maken over waar de volgende maaltijd vandaan zal komen, hoe ze het schoolgeld moeten betalen en hoe lang hun gezin zich een dak boven het hoofd kan veroorloven.

Een paar jaar geleden werkten deze vrouwen voor een Nederlandse NGO die regelmatig orders kreeg en de opdracht gaf om handgemaakt kralenwerk te maken voor markten in Europa. Echter, de NGO trok de stekker eruit en dit betekende het einde aan de reguliere salarissen voor de vrouwen en hun gezinnen. Dit was rampzalig.

Vandaag de dag verkopen de vrouwen alle producten die ze kunnen maken. Ze leven in een lage inkomensmarkt en worden gedwongen om producten te verkopen voor weinig. Van deze lage inkomsten worden ze verondersteld hun gezin te voorzien van eten en schoolgeld en huur te betalen. Daarnaast dienen ze ook grondstoffen in te kopen voor de producten die ze maken. De vrouwen vinden het moeilijk en soms bijna onmogelijk om rond te komen.

Onlangs heeft Bawa Hope, geïnspireerd door de collectieve kracht van deze vrouwen, hen betrokken in een nieuw project voor het maken van mooie Masai kralen sieraden, in de hoop weer afnemers te vinden om de vrouwen van werk te voorzien. Ze zijn erg creatief en getalenteerd in het maken van prachtige producten, veelal met de mooie Masai glaskralen.